Szczepienia przeciwko odrze - informacja dla osób dorosłych
W okresie przed zastosowaniem powszechnych szczepień przeciwko odrze, tj. przed 1975 rokiem, przechorowanie odry w populacji było zjawiskiem powszechnym.
Zatem osoby po 50 roku życia z dużym prawdopodobieństwem przechorowały odrę. Przechorowanie odry daje trwałą odporność na całe życie.
Jeśli nie wiesz lub nie pamiętasz, czy chorowałeś lub byłeś szczepiony,to powinieneś:
- zgłosić się do swojego lekarza,
- zapytać lekarza o zasadność badania poziomu przeciwciał przeciwko odrze,
- ewentualnie poddać się szczepieniu ochronnemu, po konsultacji z lekarzem.
Osoby dorosłe zaszczepione jedną dawką szczepionki, w celu pełnego uodpornienia powinny przyjąć drugą, przypominającą dawkę szczepionki.
Koszt zarówno badania, jak i szczepienia osoby powyżej 19 roku życia leży po stronie tej osoby.
Informacja pochodzi ze strony Głównego Inspektoratu Sanitarnego - https://gis.gov.pl/zdrowie/informacja-dla-osob-doroslych-szczepienia-przeciwko-odrze/
W Polsce sezon wzmożonych zachorowań na grypę trwa od października do kwietnia następnego roku, przy czym szczyt zachorowań przypada między styczniem a marcem. Rejestruje się wtedy od kilkuset do kilku milionów zachorowań na grypę i choroby grypopodobne. Jesień i zima to okres wzmożonych zachorowań na choroby górnych dróg oddechowych. Zachorowania mogą być wywoływane przez ponad 200 różnych gatunków wirusów. Najczęstszą przyczyną zachorowań są wirus grypy typu A i B, wirus RS oraz wirusy paragrypy. W porównaniu z zachorowaniami wywołanymi innymi wirusami, zachorowania na grypę mogą wywoływać poważne powikłania, równocześnie jednak dostępne są skuteczne szczepienia ochronne przeciw grypie. Więcej informacji na w/w temat jest na stronie Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Grypy www.mp.pl/opzg/ Broszura "Grypa" oprac. przez WSSE w Łodzi Ulotka dla personelu medycznego Film promujący profilaktykę grypową, udostępniony przez GIS
Z inicjatywy Łódzkiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego działania informacyjne i edukacyjne prowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną w zakresie środków zastępczych lub nowych substancji psychoaktywnych (NPS) zostały rozszerzone na grupę zawodową pracowników zatrudnionych w zakładach pracy. Działania wynikają z faktu, że w naszym województwie odnotowywana jest wysoka liczba podejrzeń zatruć, jak i zgonów, w grupie wiekowej ponad 25 lat. BEZPIECZNY WYPOCZYNEK ZIMOWY! Ferie to szczególny czas, który kojarzy się z odpoczynkiem, beztroską i zabawą na świeżym powietrzu. W tym, żeby właśnie tak było pomagamy my – Państwowa Inspekcja Sanitarna. Więcej informacji: INFORMACJE O GRANICZNEJ KONTROLI SANITARNEJ Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sieradzu informuje, że od dnia 14.12.2019r. wchodzi w życie system TARCES-NT dot. granicznych kontroli sanitarnych . Zatem po 14.12.2019r. przedsiębiorców sprowadzających żywność oraz materiały do kontaktu z żywnością obowiązywać będzie zgłoszenie w/w towarów do granicznej kontroli przy zastosowaniu systemu TRACES-NT Więcej informacji na stronie www.gis.gov.pl ------>>>> --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sieradzu przypomina, iż w przypadku dostarczania owoców czy warzyw do obiektów żywienia, w tym placówek oświatowo-wychowawczych /szkół ,przedszkoli , żłobków/ oraz restauracji ,barów itp. istnieje obowiązek posiadania zaświadczenia o rejestracji gospodarstw w Rejestrze prowadzonym przez urzędowe organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej . Zgodnie z art. 61- 64 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. w przypadku dostawców bezpośrednich żywności, tj.: producentów produkcji roślinnej: owoców , warzyw, zbóż istnieje obowiązek rejestracji , obowiązek zatwierdzenia dotyczy działalności w zakresie pośrednictwa sprzedaży produktów roślinnych czyli dostawców pośrednich. Decyzję zatwierdzającą wydaje właściwy terenowo Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny. Wobec powyższego należy złożyć odpowiedni wniosek : - o wpis do Rejestru /producenci bezpośredni / - o wpis i zatwierdzenie /dostawcy –pośrednicy / w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej zgodnie z miejscem prowadzenia działalności bądź położeniem gospodarstwa rolnego . Do wniosku należy dołączyć zaświadczenie o wpisie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z numerem gospodarstwa oraz numerem NIP i Regon. Uwaga ! Powyższy obowiązek nie dotyczy produkcji na potrzeby własnego gospodarstwa domowego . Decyzja o zatwierdzeniu działalności lub zaświadczenie o wpisie wydawane są bezpłatnie . Urzędowa rejestracja produkcji roślinnej...
ZASADY WPROWADZANIA DO OBROTU SUPLEMENTÓW DIETY, ŻYWNOŚCI WZBOGACONEJ ORAZ ŻYWNOŚCI SPECJALNEGO PRZEZNACZENIA
Suplementy diety, żywność wzbogacana i niektóre grupy żywności specjalnego przeznaczenia podlegają obowiązkowi powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego w przypadku wprowadzania lub zamiaru wprowadzania po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zgodnie z art. 29 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz. U. z 2018r., poz. 1541 z póź. zm.) Przedsiębiorca działający na rynku spożywczym, który wprowadza lub ma zamiar wprowadzić po raz pierwszy do obrotu żywność zaliczoną do w/w grup jest zobowiązany do złożenia powiadomienia w Głównym Inspektoracie Sanitarnym w formie dokumentu elektronicznego lub w formie pisemnej na formularzu według wzoru zawartego w załączniku I Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 23 marca 2011 r. w sprawie wzoru formularza powiadomienia o produktach wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, rejestru produktów objętych powiadomieniem oraz wykazu krajowych jednostek naukowych właściwych do wydawania opinii (Dz. U. z 2011r., Nr 80, poz. 437). Główny Inspektor Sanitarny na stronie internetowej https://rejestrzp.gis.gov.pl/ prowadzi rejestr produktów objętych powiadomieniem o pierwszym wprowadzeniu do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej; dane z rejestru są publicznie dostępne. Zgodnie z art. 3 ust. 3 pkt 39 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. (Dz. U. z 2018r., poz. 1541 z póź. zm.) definicja suplementu diety brzmi następująco: -Suplement diety - środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, pojedynczych lub złożonych, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie, w postaci: kapsułek, tabletek, drażetek i w innych podobnych postaciach, saszetek z proszkiem, ampułek z płynem, butelek z kroplomierzem i w innych podobnych postaciach płynów i proszków przeznaczonych do spożywania w małych, odmierzonych ilościach jednostkowych, z wyłączeniem produktów posiadających właściwości produktu leczniczego w rozumieniu przepisów prawa farmaceutycznego. Zgodnie z art. 28 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018r., poz. 1541 z póź. zm.) do środków spożywczych mogą być dodawane witaminy, składniki mineralne lub inne substancje wykazujące efekt odżywczy lub inny fizjologiczny. Wówczas mamy do czynienia z żywnością wzbogaconą. Suplementy diety i żywność wzbogacona muszą spełniać wymagania określone w poniższych rozporządzeniach:
Informacje o zawartości witamin i składników mineralnych podaje się jako wartość procentową referencyjnych wartości spożycia (RWS) określonych w załączniku XIII część A pkt 1 do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Znaczącą ilość witamin i składników mineralnych określa pkt 2 w/w załącznika dla następujących wartości: - 15% RWS zawartych w 100g lub 100ml w przypadku produktów innych niż napoje - 7,5% RWS zawartych w 100ml w przypadku napojów - 15% RWS w przeliczeniu na porcję, jeżeli dane opakowanie zawiera wyłącznie jedną porcję. W oznakowaniu środków spożywczych wzbogaconych w witaminy i/lub składniki mineralne obowiązkowe jest zamieszczenie informacji o wartości odżywczej obejmującej następujące elementy:
a także całkowitą ilość witamin i/lub składników mineralnych obecnych w produkcie po ich dodaniu. Suplementy diety wprowadzane do obrotu dodatkowo znakuje się umieszczając na opakowaniu jednostkowym następujące informacje :
Suplementy diety są przeznaczone dla osób zdrowych i mają na celu utrzymać bądź zachować podstawowe funkcje fizjologiczne organizmu, a nie zapobiegać chorobom lub leczyć. Oznakowanie, prezentacja i reklama suplementów diety nie może - przypisywać tym produktom właściwości zapobiegania chorobom lub leczenia chorób ludzi bądź też odwoływać się do takich właściwości, zawierać informacji stwierdzających lub sugerujących, że zbilansowana i zróżnicowana dieta nie może dostarczyć wystarczających dla organizmu ilości składników odżywczych.
|
- X Ogólnopolski Dzień Szczepień
- Kampania "Mam czas rozmawiać"
- Wyniki etapu powiatowego Olimpiady Wiedzy o HIV/AIDS i lista zespołów zakwalifikowanych do etapu wojewódzkiego
- 18 listopada – Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach
- Światowy Dzień Rzucania Palenia 15.11.2018 r
- Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie przypadków odry na świecie i w kraju